Σκόπελος

Λίγα λόγια για την Σκόπελο

Η Σκόπελος είναι ένα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων ανάμεσα στην Σκιάθο και την Αλόνησσο. Έχει έκταση περί τα 96 τετραγ. χλμ και περίμετρο 67χλμ. Έχει δύο βουνά το Παλούκι (565μ. ύψος) και τη Δελφή (680μ. ύψος).
Γεμάτη με πυκνά δάση που καλύπτουν σχεδόν το 80% της έκτασής της θεωρείται το ποιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Έχει καλή τουριστική υποδομή και διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Η χώρα της Σκοπέλου είναι μια παραδοσιακή νησιωτική πόλη με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και όμορφα καλντερίμια. Έχει κυρηχθεί παραδοσιακός οικισμός. Η χώρα αλλά και ολόκληρο το νησί είναι γεμάτο από παλιές παραδοσιακές εκκλησίες ξωκλήσια και μοναστήρια. Η χώρα της Σκοπέλου έχει περί τα 360 ξωκλήσια και περί τα 24 μοναστήρια.

(Παραλίες) Στη Βόρεια και ανατολική πλευρά της Σκοπέλου οι ακτές είναι βραχώδεις, ενώ στα νότια και δυτικά οι πλαγιές δημιουργούν τις υπέροχες καταπράσινες παραλίες του νησιού. Στη νότια πλευρά βρίσκονται οι περισσότερες παραλίες: ο Στάφυλος, το Βελανιό, ο Αγνώντας, το Λιμνονάρι, ο Πάνορμος, οι Αντρίνες, η Μηλιά, το Καστάνι, το Έλιος, η Αρμενόπετρα, ο Άγιος Ιωάννης στο Καστρί και πολλές άλλες, “πνιγμένες” στο πράσινο του πευκοδάσους.

Ο δήμος της Σκοπέλου έχει 4696 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

(ΙΣΤΟΡΙΑ) Στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος ονομαζόταν Πεπάρηθος. Στη Στάφυλο υπάρχει μυκηναϊκός τάφος, ενώ στην ανατολική πλευρά της Χώρας υπάρχει το Ασκληπιείο, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Κατά την αρχαιότητα φημιζόταν για το κρασί της (Πεπαρήθιος οίνος). Αναφέρεται ότι κατοικήθηκε από Κρήτες, αρχηγός των οποίων ήταν ο Στάφυλος, γιος της Αριάδνης. Η μετονομασία του νησιού στο σημερινό της όνομα, Σκόπελος, έγινε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους.
Τον 4ο αιώνα επίσκοπος Σκοπέλου ήταν ο Άγιος Ρηγίνος, ο οποίος σήμερα είναι πολιούχος άγιος της Σκοπέλου. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας το νησί ανήκε στην οικογένεια Γκίζη.Μετά τη λεηλασία της από τον Μπαρμπαρόσσα το 1538, υποδουλώθηκε από τους Τούρκους, στην κυριαρχία των οποίων έμεινε μέχρι το 1830, οπότε ενώθηκε με την Ελλάδα, που μόλις είχε ιδρυθεί.

Ο Άγνων Πεπαρήθιος, ολυμπιονίκης στο στάδιον στην 53η Ολυμπιάδα, το 568 π.χ. έδωσε το όνομά του στον οικισμό του Αγνώντα και την ομόνυμη παραλία.

 

Το νησί βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αλόννησο, 3-4 χλμ περίπου, και από την Σκιάθο 6-7 χλμ δυτικά. Γύρω από το νησί υπάρχουν νησίδες, όπως ο Άγιος Γεώργιος, Μικρό, Δασιά, Κασίδα ή Κασίδης, Παξιμάδα, Πλευρό, Πόρτες δύο νησίδες, Στρογγυλό.

(ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

 

Πώς θα έρθετε στην Σκόπελο

Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια όλο το χρόνο από Βόλο, και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται δρομολόγια από Άγιο Κωνσταντίνο και από την Κύμη. Ένα τηλέφωνο για πληροφορίες είναι το 210-3832575 στην Αθήνα. Στην Σκόπελο μπορείτε να βρείτε πολλά γραφεία που νοικιάζουν αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα.